Членове на каталунската сепаратистка партия ERC гласуваха в петък за споразумение на регионалното правителство с управляващите в Испания социалисти, което може да подобри неспокойните отношения на Мадрид с региона, но също така да повлияе на цялата фискална система на Испания, предава "Ройтерс".

Североизточният регион, един от най-богатите в Испания, се управлява от сепаратисти от 2010 г. Пикът на стремежа към независимост дойде през 2017 г., когато каталунското правителство свика референдум за отделяне от Испания, счетен за незаконен от съдилищата и довел до краткотрайна декларация за независимост.

Оттогава влиянието на националистическото движение намаля, като не успя да събере достатъчна подкрепа, за да състави правителство на регионалните избори през май, спечелени от лявоцентристките социалисти без работещо мнозинство.

Единственият начин да се избегнат повторни избори е чрез споразумение между спечелилата партия и левия, сепаратистки ERC, за подкрепа на Салвадор Ила, социалист, като ръководител на регионалното правителство.

Ако бъде одобрено от членовете на партията ERC, гласуването за институция може да се проведе най-скоро следващата седмица. Резултатите от гласуването в петък се очакват след 19:30 местно време.

Съгласно предварителната сделка, договорена в понеделник, Каталуния ще стане автономна в събирането и управлението на данъци, което може да обърка фискалната система на цяла Испания, където по-бедните региони получават част от приходите на по-богатите региони и ще накарат други региони да поискат подобни привилегии.

Подобна промяна все още трябва да бъде одобрена от силно фрагментирания испански парламент.

Голяма част от опозицията и дори някои регионални социалистически лидери разкритикуваха предложението, което предвижда Каталуния да продължи да демонстрира "солидарност" с останалата част от Испания, макар и без да предоставя конкретни подробности.

Хуан Перес, изследовател в икономическия мозъчен тръст IVIE, предупреди, че тази неяснота заплашва справедливостта на националната фискална система, където "Мадрид, Каталуния и Балеарските острови имат много богати данъкоплатци, които помагат на други региони като Естремадура и Кастилия-Ла Манча".

Премиерът Педро Санчес нарече сделката "стъпка към федерализация" и "добра новина" за Испания. 

Пучдемон се връща в Испания, въпреки отказа от амнистия

Пучдемон се връща в Испания, въпреки отказа от амнистия

Може да бъде арестуван още при пристигането си