Въпреки че има "много различия" с Иран, Катар няма да бъде част от каквато и да е военна кампания срещу Ислямската република. Това обяви висш катарски представител на международната конференция за сигурност "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур.

"Разумно ли е да се обадите на САЩ, да се обадите на Израел и да отидете да се сражавате с Иран?... Дали някоя трета страна не се опитва да тласне региона или някоя страна в региона да започне война с Иран, това ще бъде много опасно", изтъкна вицепремиерът на Катар и министър на отбраната Халид ал Атия.

Саудитска Арабия плаши с военни действия срещу Катар, ако купи С-400 от Русия

Саудитска Арабия плаши с военни действия срещу Катар, ако купи С-400 от Русия

Рияд е написал писмо до френския президент Макрон по темата

По думите му, страната му не е "привърженик на войната", а вместо това подкрепя ангажираността и диалога с Иран.

"Иран е съсед. Трябва да се обадим на Иран, да сложим всички документи на масата и да започнем да дискутираме, за да донесем мир вместо война", настоя Халид ал Атия.

Представителят на Катар също така отхвърлил възможността за използване на военновъздушните бази на емирството, за да бъдат предприемани въздушни удари срещу Иран, като изрази подкрепата на страната си за ядреното споразумение с Иран от 2015 г., от което наскоро американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ.

В Катар е най-голямата военна база на САЩ в Близкия изток. 

Вчера Саудитска Арабия заплаши Катар с военни действия, ако емирството от Персийския залив закупи противоракетна система С-400 от Русия.