Саудитска Арабия заплаши с военни действия срещу Катар, ако той продължи да предприема стъпки по придобиването от Русия на нейната най-модерна противоракетна система С-400, съобщава френският в. "Монд".

Позовавайки се на информация, с която се е сдобило, изданието посочва, Рияд е написал писмо до френския президент Еманюел Макрон, искайки да се намеси, за да попречи на сделката и да помогне за запазването на регионалната стабилност.

Катар преговаря с Русия за покупката на изтребители Су-35

Катар преговаря с Русия за покупката на изтребители Су-35

През декември Катар подписа договор за закупуването на 24 изтребителя "Юрофайтър Тайфун"

Засега от Елисейския дворец или от френското външно министерство не са коментирали информацията.

Саудитска Арабия, подкрепена от други регионални сили, включително Бахрейн и ОАЕ, скъса отношенията си с Катар през юни миналата година, обвинявайки страната от Персийския залив, че подкрепя радикални ислямистки групировки и че е твърде близка с Иран - големия противник на Рияд в региона.

Впоследствие те наложиха икономически санкции на Катар, който многократно е отхвърлял обвиненията срещу себе си.

Катар "скочи" на Саудитска Арабия за намесата в региона

Катар "скочи" на Саудитска Арабия за намесата в региона

Поредна размяна на остри критики между враждуващите държави

В стремежа си да облекчи изолацията си, Катар потърси нови приятели, включително Русия.

През януари от емирството обявиха, че преговорите с Москва за доставката на модерната ПВО система С-400 са на "напреднал етап".

Според в. "Монд" в писмото, изпратено до френския президент, саудитският крал Салман е изразил "дълбоката си тревога" от обсъжданията между Доха и Москва и предупредил за риска от ескалация.

Саудитска Арабия "ще бъде готова да предприеме всички необходими мерки за премахване на тази отбранителна система, включително военни действия", пише френското издание.