Външният министър на Казахстан Бейбут Атамкулов заяви, че спирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и близък обхват, може да върне Русия и САЩ в надпреварата за въоръжения, съобщи ТАСС.

"Действително, неотдавна от договора за ракетите със среден и малък обсег излязоха две страни, които са ключови играчи на световната сцена. И това вече определя, че предстои надпревара във въоръжението, създаване и разполагане на новите ракети на съюзнически територии, някъде по периметъра, който обхваща, може би до нашите съюзници", заяви Атамкулов на правителствения съвет в Мажилиса (долната палата на парламента), в отговор на въпрос за излизането на САЩ и Русия от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег на действие.

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар на САЩ Майк Помпео обявиха, че Вашингтон преустановява изпълнението на Договора от 2 февруари, а след половин година ще излезе от него, защото смята, че Русия го нарушава.

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде
Обновена

Столтенберг иска да сме готови за свят с руски ракети навсякъде

Борисов влага сърце и душа да сме държава, способна на сериозни военни действия

В отговор на това президентът на Русия Владимир Путин обяви на 2 февруари, че спира участието на Москва в споразумението. Той препоръча повече да не се инициират преговори с Вашингтон по този проблем, подчертавайки, че американската страна трябва сама да узрее за извеждане на равноправен и съдържателен диалог.

Лукашенко: САЩ поставят ли ракети в Европа или Украйна, Минск и Москва ще отговорят

Лукашенко: САЩ поставят ли ракети в Европа или Украйна, Минск и Москва ще отговорят

Беларус е с Русия винаги и ще бъдат заедно, въпреки възникващите спорове