Участието на Казахстан в мирната среща на върха за Украйна ще бъде разгледано, като се вземе предвид графикът на международните събития, заяви официалният представител на Министерството на външните работи на републиката Айбек Смадиаров.

"Участието на нашата страна в тази среща на върха ще бъде разгледано, като се вземе предвид графикът на международните събития и официалната позиция на Казахстан по този въпрос", цитира думите му Tengrinews. Казахстан поддържа отношения в различни сфери както с Украйна, така и с Русия, добави Смадиаров.

"Винаги говорим от позицията на запазване на суверенитета и териториалната цялост на всички държави и зачитане на принципите на Устава на ООН", заключи той.

След като Русия започна военната си операция в Украйна, казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев неведнъж подкрепяше мирното уреждане на конфликта и предложи посредничество по този въпрос.

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

В Швейцария Зеленски се надява да върне Украйна под светлината на дипломатическите прожектори

Какво се очаква от срещата на върха за мир?

През юни 2022 г. той заяви, че Казахстан няма да признае "квазидържавните територии", които според казахстанските власти са ДНР и ЛНР.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Токаев "за принципната му подкрепа на териториалната цялост на Украйна" и непризнаването на ЛНР и ДНР.