Министерството на отбраната на Казахстан отрече съобщенията, че безпилотните самолети, атакували цели в Татарстан, са били изстреляни от територията на страната, съобщава "Интерфакс".

"Информацията, разпространена в някои канали в Telegram, че безпилотните самолети, за които се твърди, че са атакували обекти на Република Татарстан, са изстреляни от територията на Казахстан, не отговаря на действителността", се казва в изявление на казахстанското министерство на отбраната, публикувано във вторник.

Ведомството заяви, че "подобни инсинуации са насочени към дискредитиране на Република Казахстан".

Във вторник сутринта пресслужбата на ръководителя на Татарстан съобщи, че нападения от безпилотни летателни апарати са извършени в татарстанските градове Елабуга и Нижнекамск. В резултат на това по последни данни в Елабуга са ранени 13 души. В Нижнекамск няма жертви и сериозни щети.

Украйна удари завода за шахеди в Татарстан
Обновена

Украйна удари завода за шахеди в Татарстан

Атакувана е и петролна рафинерия в Нижнекамск

Припомняме, че за първи път украински безпилотни летателни апарати атакуваха предприятия на територията на автономната република Татарстан, в градовете Елабуга и Нижнекамск - на повече от 1000 км от Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов

"Няма сериозни разрушения, технологичният процес на предприятията не е нарушен, се казваше в прессъобщение от пресслужбата на ръководителя на Татарстан, въпреки че публикуваните видеоклипове показват мощна експлозия. Всички служби са в повишена готовност. Сега е изключително важно да запазим спокойствие и да не се поддаваме на паниката, която тези, които са извършили това престъпление, умишлено се опитват да посеят", казва Миниханов.

В разследване на журналисти от изданието "Протокол" и YouTube канала "RZVRT" се твърди, че студенти от Политехническия колеж в Алабуга са участвали в сглобяването на дронове камикадзе в завод в специалната икономическа зона.

В Нижнекамск е атакувана петролна рафинерия, като според първоначалните съобщения дронът е бил отклонен с помощта на средства за радиоелактронна борба и нефтопреработвателното предприятие не е пострадало.

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна атакува завод за сглобяване на безпилотни самолети тип "Шахед", твърди РБК-Украйна, позовавайки се на източник. Както каза събеседникът на изданието, в резултат на удара е имало значителни разрушения на производствени съоръжения.

Украинските медии редовно съобщават, че ГУР стои зад атаки с дронове срещу руски индустриални съоръжения. Официално Киев не съобщава за атаките, но миналата седмица президентът Володимир Зеленски в интервю за Washington Post говори за негативната реакция на американските власти към подобни атаки.

"Използвахме нашите дронове. Никой не може да ни каже, че не можем", каза Зеленски, свързвайки обстрела на руски рафинерии с факта, че Украйна няма достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да защити енергийната си инфраструктура от руски атаки.

Миналата година американски медии съобщиха за планове за стартиране на масово производство на дронове камикадзе от ирански модел в Елабуга.