За първи път украински безпилотни летателни апарати атакуваха предприятия на територията на автономната република Татарстан, в градовете Елабуга и Нижнекамск - на повече от 1000 км от Украйна, съобщава пресслужбата на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов., цитирана от ТАСС.

"Няма сериозни разрушения, технологичният процес на предприятията не е нарушен", се казва в прессъобщение от пресслужбата на ръководителя на Татарстан, въпреки че публикуваните видеоклипове показват мощна експлозия.

"Всички служби са в повишена готовност. Сега е изключително важно да запазим спокойствие и да не се поддаваме на паниката, която тези, които са извършили това престъпление, умишлено се опитват да посеят", казва Миниханов.

Както писа по-късно РБК позовавайки се на Единната дежурна диспечерска служба, броят на пострадалите при атаката с дрон срещу предприятие в Елабуга е нараснал до 12 души. Всички те са студенти на Политехническия колеж "Алабуга", отбелязва изданието.

Както съобщават медиите, на територията на Специалната икономическа зона "Алабуга" има завод за производство на безпилотни самолети камикадзе тип "Шахед", които Русия редовно използва за нападение на територията на Украйна.

В разследване на журналисти от изданието "Протокол" и YouTube канала "RZVRT" се твърди, че студенти от Политехническия колеж в Алабуга са участвали в сглобяването на дронове камикадзе в завод в специалната икономическа зона.

В Нижнекамск е атакувана петролна рафинерия , като според първоначалните съобщения дронът е бил отклонен с помощта на средства за радиоелактронна борба и нефтопреработвателното предприятие не е пострадало.

Си Ен Ен: Украински дронове с изкуствен интелект засягат Русия повече от санкциите

Си Ен Ен: Украински дронове с изкуствен интелект засягат Русия повече от санкциите

Украйна се цели в петролните рафинерии

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна атакува завод за сглобяване на безпилотни самолети тип "Шахед", твърди РБК-Украйна, позовавайки се на източник. Както каза събеседникът на изданието, в резултат на удара е имало значителни разрушения на производствени съоръжения.

Украинските медии редовно съобщават, че ГУР стои зад атаки с дронове срещу руски индустриални съоръжения. Официално Киев не съобщава за атаките, но миналата седмица президентът Володимир Зеленски в интервю за Washington Post говори за негативната реакция на американските власти към подобни атаки.

"Използвахме нашите дронове. Никой не може да ни каже, че не можем", каза Зеленски, свързвайки обстрела на руски рафинерии с факта, че Украйна няма достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да защити енергийната си инфраструктура от руски атаки.

Миналата година американски медии съобщиха за планове за стартиране на масово производство на дронове камикадзе от ирански модел в Елабуга.

Украйна е свалила 9 от 10 дрона, повреден е енергиен обект

Украйна е свалила 9 от 10 дрона, повреден е енергиен обект

Изстреляна е и една ракета Х-59