Атаките с украински дронове срещу руски рафинерии са станали възможни благодарение на използването на дронове с по-голям обхват и по-усъвършенствани възможности, някои от които са започнали да интегрират основна форма на изкуствен интелект, съобщи Си Ен Ен цитирайки източник, близък до украинската програма за дронове.

Според събеседника на медията Украйна и нейните съюзници предварително определят плана за полета на дрона, а използването на изкуствен интелект им позволява да поразяват цели "с точност до няколко метра".

Както пише Си Ен Ен, позовавайки се на няколко интервюирани експерти, най-често ударите с украински дронове се нанасят не върху съоръжения за съхранение на гориво, а върху инсталации в рафинерии, където суровият петрол се преработва и превръща в гориво.

Патрушев: НАТО помага на Украйна да атакува Русия

Патрушев: НАТО помага на Украйна да атакува Русия

Според него Алиансът е страна в украинския конфликт

Експертите смятат, че тези атаки могат да имат по-голямо въздействие върху руската икономика от настоящите санкции, според публикацията на Си Ен Ен.

"Ако мислите за санкциите, които са наложени досега, те до голяма степен са заобиколили енергийния сектор", обяснява Хелима Крофт от инвестиционната банка RBC Capital Markets. "Всъщност износът на енергия, суров петрол, природен газ и рафинирани петролни продукти даде на Русия икономически спасителен пояс да продължи да води тази война."

Украинските атаки срещу руските рафинерии вече доведоха до повишаване на световните цени на петрола - тази година цената на петрола Brent се повиши с почти 13%.

Американските служители са загрижени за въздействието върху световната икономика от тези атаки, но "безизходицата във Вашингтон относно финансирането за Украйна и възможността за промени в Белия дом през следващата година може да даде на Киев известна свобода на действие", се казва в публикацията.

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

Вашингтон не желае сътресения на световните петролни пазари

Днес сутринта бе атакувана петролна рафинерия в град Нижнекамск в автономната република Татарстан - на 1300 км от Украйна. Според руската страна дронът е бил обезвреден и не е нанесъл щети на завода.

Русия остава един от най-важните износители на енергия в света въпреки западните санкции срещу петролния и газовия й сектор. Цените на петрола се покачиха с около 15 процента тази година до 85 долара за барел, повишавайки цените на горивото точно когато президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за преизбиране.

След като Русия изпрати войски в Украйна през 2022 г., Западът се опита да срине руската икономика, като наложи безброй санкции и въведе таван от 60 долара за барел на руския петрол, който в момента се търгува на около 68 долара за барел.

Преди окончателно да бъде определена горна граница, украинският президент Володимир Зеленски настояваше за лимит между 30 и 40 долара за барел.

Украйна разбира САЩ, но не се отказва от ударите по руски рафинерии

Украйна разбира САЩ, но не се отказва от ударите по руски рафинерии

Според Киев рафинериите са легитимни цели