Руските петролни рафинерии са легитимни цели за украинските сили. Това заяви Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна, цитирана от "Ройтерс".

Изказването ѝ идва, след като във "Файненшъл таймс" беше съобщено, че Съединените щати - близък съюзник на Киев, са поискали от страната да спре да нанася удари с дронове по руски рафинерии.

Украйна драстично засили атаките си срещу руските енергийни съоръжения през този месец. Тя изстреля голям брой дронове с голям обсег, за да порази най-големите руски рафинерии, което доведе до временно спиране на производството в някои от тях.

"Разбираме призивите на американските партньори, но в същото време се борим със способностите, ресурсите и практиките, с които разполатгаме", обясни Стефанишина пред Киевския форум за сигурност.

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

FT: САЩ предупредили Киев да спре ударите по руската енергетика

Вашингтон не желае сътресения на световните петролни пазари

По нейни думи енергийните съоръжения са легитимни цели от военна гледна точка.

Според източници, цитирани от "Файненшъл таймс", Вашингтон е призовал Киев да прекрати ударите и е предупредил за риска от провокиране на ответни действия и повишаване на световните цени на петрола.

Атаките действително доведоха до поскъпване на петрола. Цените му се повишиха с близо 4% от 12 март досега, след като Украйна порази голяма петролна рафинерия.

След като Русия изпрати войски в Украйна през 2022 г., Западът се опита да срине руската икономика, като наложи безброй санкции и въведе таван от 60 долара за барел на руския петрол, който в момента се търгува на около 68 долара за барел.

Преди окончателно да бъде определена горна граница, украинският президент Володимир Зеленски настояваше за лимит между 30 и 40 долара за барел.

Поредна нощ Украйна се цели в руски рафинерии
Обновена

Поредна нощ Украйна се цели в руски рафинерии

Дрон е ударил рафинерия в Рязанска област