Украински дронове с голям обсег, изстреляни от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), са ударили 12 руски петролни рафинерии по време на войната досега. Това съобщи източник от украинското разузнаване пред "Ройтерс" в неделя.

Официални лица в южния руски регион Краснодар казаха, че украински дронове са атакували петролната рафинерия в Славянск през нощта.

Украинският източник каза, че рафинерията, която обработва около 4.5 милиона метрични тона суров петрол годишно и произвежда гориво главно за износ, е била атакувана в операция, организирана от СБУ и други украински сили.

"Агенцията продължава да прилага стратегия за подкопаване на икономическия потенциал на Русия и намаляване на потока от петролни долари, които врагът насочва към войната", посочва източникът.

ISW: Украйна откри слабото място на Путин - руските рафинерии

ISW: Украйна откри слабото място на Путин - руските рафинерии

Синът на обявения за "личен банкер" на руския президент Путин влезе в Кремъл

По думите му дронове на СБУ наскоро успешно са атакували 12 петролни рафинерии в Русия. Цифрата обаче не включва операции, проведени от украинската военна разузнавателна агенция ГУР, която също атакува рафинерии с дронове, каза втори източник от разузнаването.

Русия обвини Украйна, че използва "терористични дейности", за да се опита да провали тридневните президентски избори. Официални руски медии съобщиха, че дронове са атакували рафинерии в много региони през последните седмици, включително рафинерии, собственост на Роснефт и Лукойл.

Нефтът и петролните продукти са важен източник на приходи за Русия, която ги изнася в десетки страни по света.

След "Лукойл" Украйна взе на прицел и "Роснефт"

След "Лукойл" Украйна взе на прицел и "Роснефт"

Стратегия да се подкопае икономическия потенциал на Кремъл