Казахстан приветства позицията на Китай относно политическото уреждане на украинската криза и смята, че мирното решение на проблема, основано на принципите на Устава на ООН, няма алтернатива, съобщиха от външното министерство на страната.

Тази позиция "заслужава подкрепа", се казва в изявление на външното министерство от събота.

"Смятаме, че мирното решение на този проблем единствено въз основа на международното право и принципите на Устава на ООН няма алтернатива", заявиха от казахстанското външно министерство.

Астана се застъпва за това страните, участващи във военния конфликт, "да проявят добра воля, да прекратят военните действия и да седнат на масата за преговори възможно най-скоро, докато международната общност оказва пълно съдействие за дипломатическото разрешаване на ситуацията".

ЕС и НАТО гледат скептично на мирния план на Китай за Украйна
Обновена

ЕС и НАТО гледат скептично на мирния план на Китай за Украйна

На Пекин не може да се има доверие, смята Столтенберг

"Казахстан също така подчертава сходството на подходите на нашите страни към решаването на неотложните проблеми на нашето време, както е посочено в Концепцията на Глобалната инициатива за сигурност на Китайската народна република", се казва в изявлението.

По-рано китайското външно министерство публикува изявление, в което, наред с другото, призова за прекратяване на военните действия в Украйна и за започване на преговорен процес.