Полицията в южнокорейската столица Сеул беше вдигната на крак, след като стотици гневни демонстранти заляха улиците край президентската резиденция "Синия дом" в града, държейки плакати с призиви "Кажи не на Тръмп, кажи не на войната" и "Тръмп не е добре дошъл!".

Протестиращите обвиниха Тръмп за войнстващата реторика, която би могла да увеличи потенциала за опустошителен военен конфликт на Корейския полуостров.

Тръмп доволен, че Южна Корея купува американско оръжие за милиарди

Тръмп доволен, че Южна Корея купува американско оръжие за милиарди

Северна Корея разбирала, че САЩ имали несравнима военна мощ

Хората също така смятат, че американският държавен глава притиска Сеул да купува повече американски оръжия, заедно с натиска върху президента Мун Дже-ин да сключат двустранно споразумение за свободна търговия, което да бъде по-благоприятно за Америка.

Един от протестиращите от организацията, наречена "Никаква коалиция с Тръмп", заяви: "Ние се противопоставяме на посещението на Тръмп в Южна Корея, който засили страховете за война на Корейския полуостров."

Организацията също така планира да протестира утре край сградата на парламента в Сеул, където Тръмп ще произнесе реч, призоваваща международната общност да увеличи натиска върху Северна Корея.

Повече от 15 000 полицаи са разположени по улиците в Сеул за осигуряване на допълнителна сигурност по време на посещението на Тръмп.

Тръмп обаче има и привърженици в Южна Корея. Стотици от тях са скандирали "САЩ!" и "Кръвни братя Корея и САЩ", веейки американски и южнокорейски знамена, докато е преминавал кортежът на американския държавен глава.

Някои южнокорейци подкрепят твърдата позиция на Тръмп срещу Северна Корея и обвиняват президента Мун Дже-ин, че е твърде мек към севернокорейския вожд Ким Чен-ун.