Американският държавен секретар Джон Кери е поредният, който осъди изказването на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп, че ще забрани влизането в страната мюсюлманите, ако спечели изборите, предаде "Daily Mail".

Според Кери, казаното от медийния магнат е заплаха за националната сигурност, а и противоречи на американските ценности, тъй като дискриминира опреелена група хора по религиозна принадлежност. Това не може да бъде позиция на кандидат за такъв пост, убеден е държавният секретар. Тръмп бе подложен на остри критики, включително и от видни свои съпартийци, които го призоваха да се откаже от битката за Белия дом. 

След ударите в Париж на 13 ноември, отнели живота на над 130 души, републиканецът се обяви за налагане на строг контрол върху намиращите се в САЩ мюсюлмани, закриването на джамии и дори за недопускането на изповядващи тази религия на американска територия. Той припомни, че след атаките в САЩ на 11 септември 2001 година, мюсюлманите там и по света са празнували. 

Това бе поредният скандал, в който се замеси кандидатът по време на кампанията си.