Американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че изграждането на селища от страна на Израел в Западния бряг застрашава както надеждата за мир с палестинците, така и собственото бъдеще на страната като демокрация, съобщава "Франс прес". 

В голяма реч, в която изложи виждането си за разрешаване на дългогодишния конфликт, Кери предупреди Израел, че бил поел курс, водещ до "вечна окупация" на палестинските територии

Тръмп зове Израел да "остане силен"

Тръмп зове Израел да "остане силен"

Докато встъпи в длъжност

"Днес има сравнително еднакъв брой евреи и палестинци, живеещи между река Йордан и Средиземно море", изтъкна той пред дипломати във Вашингтон и допълни: "Те имат избор. Те могат да изберат да живеят заедно в една държава или могат да се отделят в две държави." 

Той настоял, че единственият начин да се прекрати конфликтът и да се осигури траен мир между Израел и палестинците е да се преговаря за създаването на палестинска държава.

Израел скочи на Джон Кери, нарече негова реч "жалка"

Израел скочи на Джон Кери, нарече негова реч "жалка"

Напрежението между САЩ и Израел се засили

Обяснявайки решението на САЩ от миналата седмица да не наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща действията на Израел по заселването на територии, Кери изтъкна: "Гласуването в ООН беше за съхраняването на решението за независима Палестина, съществуваща заедно рамо до рамо с Израел."

"Това е, за което ние се застъпихме: бъдещето на Израел като еврейска и демократична държава, съжителстваща в мир и сигурност със съседите си", отбеляза още Кери.

"Решението за две държави е единственият начин за постигане на справедлив и траен мир между израелците и палестинците", посочи държавният секретар, но предупреди, че решението било в "сериозна опасност".