Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп призова Израел да "остане силен", докато той встъпи в длъжност през следващия месец, съобщават световните осведомителни агенции, цитирайки негови коментари в профила му в "Туитър".

Имайки предвид приетата резолюция от Съвета за сигурност на ООН през миналата седмица, която разкритикува израелските заселнически дейности в окупираните палестински територии, Тръмп се оплака, че отношението към Израел било "презрително и неуважително".

Кери се нахвърли на Израел, бламирал надеждата за мир с палестинците

Кери се нахвърли на Израел, бламирал надеждата за мир с палестинците

Израел поел курс към "вечна окупация" на Палестина

Коментарите на Тръмп дойдоха преди речта на американския държавен секретар Джон Кери относно израелско-палестинския конфликт, в която той заяви, че бъдещето на Израел като еврейска и демократична държава било "в опасност" заради ходове, които са увредили перспективата за решението за създаването на палестинска държава, която да съществува рамо до рамо с Израел.

В две публикации в Туитър Тръмп написа: "Ние не можем да продължаваме да позволяваме Израел да бъде третиран с подобно тотално презрение и неуважение. Те имаха голям приятел в лицето на САЩ, но... вече не. Началото на края беше ужасната сделка с Иран, а сега това (ООН)! Остани силен, Израел, 20 януари наближава!"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отговори в "Туитър": "Избраният президент Тръмп, благодаря ви за топлото ви приятелство и ясна подкрепа за Израел!"