Уебсайтът на Европейския парламент в сряда бе подложен на "сложна" кибератака, прекъснала работата му минути след като членовете му гласуваха да обявят Русия за държава-спонсор на тероризма, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Потвърждавам, че парламентът е бил обект на външна кибератака, но парламентарните служби се справят добре, за да защитят парламента", каза в изявление Дита Харанзова, чешки евродепутат и вицепрезидент на парламента, отговарящ за киберсигурността.

Друг високопоставен служител на парламента, пожелал анонимност, каза, че "това може да е най-сложната атака, която парламентът познава досега".

Този вид атака е известна като разпределена атака за отказ на услуга (DDoS), при която огромни количества трафик се изпращат към сървъри в опит да се блокира достъпът на интернет потребителите до уебсайтове, обясни Марсел Колая, член на Европейския парламент от Чешката пиратска партия

DDoS атаките се използват от хакерски групи за прекъсване на достъпа и предизвикване на хаос. Това се оказа любим инструмент на руските хакерски групи като Killnet, по-специално като начин за протест срещу политическите решения в европейските страни в подкрепа на Украйна във войната.

Украинската ядрена агенция съобщи за "безпрецедентна" кибератака от Русия

Украинската ядрена агенция съобщи за "безпрецедентна" кибератака от Русия

Дейността на "Енергоатом" не е била нарушена

Атаката срещу уебсайта на Европейския парламент идва, след като евродепутатите гласуваха в сряда за приемане на резолюция, обявяваща Русия за държава-спонсор на тероризма заради ударите на Москва по цивилни цели в Украйна.

"Имаме силна индикация, че атаката идва от Killnet. Това е моя информация, но е под контрол. Атаката само прекъсна външния достъп до уебсайта на парламента... Освен ако няма допълнителни атаки, ние очакваме той да бъде достъпен много скоро", каза Ева Каили, гръцки член и заместник-председател на Европейския парламент.

Националният център за киберсигурност на Белгия потвърди, че има разследване на ниво ЕС, но не предостави допълнителна информация по въпроса.

Хакери сринаха сайта на Министерския съвет

Хакери сринаха сайта на Министерския съвет

Това е втората подобна кибератака в рамките на месец