Европейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма, съобщава "Ройтерс".

С аргумента, че военните удари на Москва срещу цивилни цели като енергийна инфраструктура, болници, училища и приюти нарушават международното право, евродепутатите подкрепиха решението.

От общо 596 гласа, 494 бяха "за" резолюцията, а 58 - "против". Други 44 пък се въздържаха.

Този ход е до голяма степен символичен, тъй като Европейският съюз не разполага с правна рамка, която да го подкрепя. В същото време блокът вече наложи безпрецедентни санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Парламентът призовава Европейския съюз да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на ЕП искат също така да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

На фона на ескалиращите терористични актове на Кремъл срещу населението на Украйна, резолюцията призовава още държавите членки в Съвета на ЕС бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. Членовете на ЕП искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Европейския парламент.

Русия трябва да бъде изолирана на всички нива и изправена пред правосъдието, за да сложи край на своята дългогодишна политика на тероризъм в Украйна и света, категоричен бе той.

Латвия обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма"

Латвия обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма"

Рига призовава за затягане на санкциите срещу Русия и Беларус

По-рано Европейският парламент прие правно необвързваща резолюция, призоваваща Европейския съюз да създаде нова правна рамка, която да санкционира руски служители.

Украинският президент Володимир Зеленски вече призова Съединените щати и други страни да обявят Русия за държава спонсор на тероризма, обвинявайки нейните сили, че са атакували цивилни - нещо, което Москва отрича.

През август министърът на външните работи Дмитро Кулеба също призова света да предприеме стъпки, за да определи Русия като държава спонсор на тероризма. "Няма бизнес, няма контакти, няма културни проекти. Нуждаем се от стена между цивилизацията и варварите, които удрят мирни градове с ракети", изтъкна тогава той.

Сенатът на САЩ призова Русия да бъде обявена за спонсор на тероризма

Сенатът на САЩ призова Русия да бъде обявена за спонсор на тероризма

Документът визира конфликтите в Чечня, Грузия, Сирия и Украйна

Засега обаче държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отказва да включи Русия в черния списък въпреки резолюциите в двете камари на Конгреса, които го призовават да го направи.

В момента Държавният департамент на САЩ посочва четири държави - Куба, Северна Корея, Иран и Сирия - като държави спонсори на тероризма. Това означава, че те са обект на финансови ограничения и на забрана за износ на отбранителни продукти.

Досега четири държави членки на ЕС са определили Русия като държава, спонсорираща на тероризма - Литва, Латвия, Естония и Полша.

Зеленски с призив: Международната общност да обяви Русия за спонсор на тероризма

Зеленски с призив: Международната общност да обяви Русия за спонсор на тероризма

От руска страна твърдят, че украинските сили изправят цяла Европа на ръба на ядрена катастрофа