Сенатът на САЩ прие резолюция, призоваваща Държавния департамент на страната да признае Русия за държава-спонсор на тероризма, информира Руската служба на Би Би Си.

В документа се казва, че причината за такова решение е по-специално "кампанията на терор срещу цивилни по време на Втората чеченска война, подкрепата за сепаратистите в Донбас от 2014 г. насам, атаки срещу невинни цивилни в Сирия", "безразборни обстрели" на цивилни райони в Чечня, Грузия, Сирия и Украйна, което доведе до смъртта на безброй невинни мъже, жени и деца."

Пелоси към Блинкън: Обявете Русия за терористична държава или Конгресът ще го направи

Пелоси към Блинкън: Обявете Русия за терористична държава или Конгресът ще го направи

Това можело да стане основание за нови санкции

По-рано това Киев призова Русия да бъде призната за държава-спонсор на тероризма. "Благодаря на Сената, че подкрепи призива на Украйна. Русия е терористична държава. Време е да признаем това официално и да унищожим руската икономика", написа в канала си в "Телеграм" Ондрий Йермак, ръководител на кабинета на президента на Украйна. 

Припомняме, че настоящите четири държави, определени от САЩ като спонсори на тероризма - Куба, Северна Корея, Иран и Сирия - търгуват много по-малко със света, отколкото Русия.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова по-рано нарече подобна инициатива "мярка от идиотски характер", отбелязва държавната агенция ТАСС. Тя каза още, че подобни ходове на САЩ няма да останат без отговор от страна на Русия.

Зеленски: Русия изстреля 2960 ракети по украинските градове - това е терор

Зеленски: Русия изстреля 2960 ракети по украинските градове - това е терор

Той се обърна към азиатските лидери