Руската икономика все още е в състояние да поддържа военната машина, така че са необходими нови пакети от санкции и светът трябва най-накрая официално да признае, че Руската федерация се е превърнала в терористична държава. Това каза президентът Володимир Зеленски във видеообръщение, цитирано от кореспондент на Укринформ.

"Войната не спира. Военните престъпления на Русия не спират. Руската икономика все още е в състояние да поддържа своята военна машина. Затова са необходими нови пакети от санкции срещу Русия. Светът трябва най-накрая официално да признае, че Русия се е превърнала в терористична държава", каза той.

Зеленски попита "какво друго трябва да направят агресорите, колко още хора трябва да убият, така че лидерите на Запада, лидерите на НАТО, да отговорят положително на украинското искане за зона, забранена за полети или да осигурят на нашата държава самолетите, от които толкова се нуждаем."

"Говорих за това в реч пред Конгреса на САЩ. Украйна получи силна подкрепа от нашите американски приятели. И аз благодаря на президента Байдън за това. Благодарен съм за лидерството, което обедини демократичния свят", каза Зеленски.

Той поясни, че Украйна трябва да получи повече подкрепа - дори повече, отколкото получава сега: системи за противовъздушна отбрана, самолети, достатъчно смъртоносни оръжия и боеприпаси, за да "спре руските окупатори".

"Именно в тази реч в Конгреса се обърнах както към Съединените щати, така и към всички отговорни държави относно създаването на нова асоциация на U-24. Нов съюз, който гарантира, че всеки агресор получава координиран световен отговор. Бързо и ефективно. Незабавно. Не за седмици, месеци, години, а през първите 24 часа след атаката", каза той.

Зеленски поясни, че "вече не може да се вярва на съществуващите институции".

"Не можем да се надяваме, че бюрократите в международните организации ще се променят толкова бързо. Затова трябва да търсим нови гаранции. Създайте нови инструменти. Вземете онези, които имат смелост и вършете това, което изисква справедливостта. Вече доказахме, че можем да правим исторически неща. Това не е само нашата съпротива. Не е само отбрана", каза държавният глава.

Той припомни, че дори в такъв момент - най-голямото изпитание за Украйна - страната му е успяла да се присъедини към европейската енергийна мрежа.

"Сега Украйна може да използва потоците на електроенергия от Европейския съюз. Ние се движим към това от десетилетия. Най-накрая се случи! Благодарен съм на всички енергетици на страната ни, на всички, които работиха за този резултат", каза президентът.

По-рано тази сутрин бе съобщено, че свалена руска ракета е паднала върху жилищен блок в Киев, в резултата на което един човек е загинал, а трима са били ранени. Украинската страна съобщи също така за още един убит руски генерал, но тази информация засега няма независимо потвърждение.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи приоритетите, които страната отстоява при преговорите с Русия - спиране на войната, възстановяване на териториалната цялост, гаранции за сигурност.