Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси отправи послание към държавния секретар Антъни Блинкън: Обявете Русия като държавен спонсор на тероризма - в противен случай Конгресът ще го направи.

Предупреждението, направено при разговор между двамата по-рано тази седмица, беше преразказано пред американския вестник "Политико" от два източника, запознати с разговора. Говорителите на Държавния департамент и офиса на Пелоси отказаха коментар.

Конгресът даде на държавния секретар правомощието да обяви една страна като държавен спонсор на тероризма. Някои в Конгреса обаче казват, че законодателите могат да приемат закон, който да заобиколи Държавния департамент, като по този начин да окажат натиск върху руския президент Владимир Путин.

"Няма правна причина Конгресът да не може да приеме законодателство, което ефективно да определи Русия като държавен спонсор на тероризма", каза сътрудник на демократите. "Приемането на законодателство от Конгреса очевидно е по-сложен път от това, което може да направи държавният секретар, от когото зависи това, но това ще даде на администрацията необходимото политическо основание, за да ескалира икономическия натиск и реториката срещу Путин."

Сенсорите Линдзи Греъм и Ричард Блументал, например, представиха законопроект през май, в който Сенатът ще посочи, че Русия участва в терористични актове, но основно призовава Блинкън да направи обозначението официално. Те пътуваха до Киев по-рано този месец, за да популяризират мярката заедно с украинския президент Володимир Зеленски, който подкрепя официалното обявяване на Русия като терористична държава. Подобна резолюция беше внесена и в парламента.

Коментарите на Пелоси към Блинкен подчертават пропастта в действията, които законодателите искат от администрацията да предприеме, и това, което първият дипломат на страната е удачно да прави. Членовете на Камарата на представителите и Сената настояват за посочването, което ще принуди правителството на САЩ да ограничи чуждестранната помощ, да ограничи износа и продажбите на отбраната, да наложи контрол върху износа на артикули с двойна употреба и др.

Обяваването също "включва други закони за санкции, които наказват лица и държави, участващи в определена търговия с държавни спонсори", според Държавния департамент, което означава, че САЩ може да се наложи да разширят санкциите си много по-широко от конкретни сектори на руската икономика. Настоящите четири държави, определени от САЩ като спонсори на тероризма - Куба, Северна Корея, Иран и Сирия - търгуват много по-малко със света, отколкото Русия.

Зеленски призова света официално да признае Русия за терористична държава

Зеленски призова света официално да признае Русия за терористична държава

Той призова за още санкции срещу Москва и поиска самолети