Очаква се днес евродепутатите ще гласуват резолюция, с която Русия се обявява за държава - спонсор на тероризма. Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент (ЕП). 

Във войната си срещу Украйна руските военни засилиха ударите си по граждански цели, включително по енергийна инфраструктура, болници, медицински заведения, училища и убежища, като по този начин нарушават международното право и международното хуманитарно право.

Евролидерите се захванаха с Китай, балтийските страни искат трибунал срещу Русия

Евролидерите се захванаха с Китай, балтийските страни искат трибунал срещу Русия

Скандално уволнение на унгарския посланик в ЕС

С резолюцията се подготвя почвата за това президентът Владимир Путин и неговото правителство да бъдат подведени под отговорност за тези престъпления пред международен трибунал.

Дебатът се проведе по време на октомврийската пленарна сесия.

Припомняме, че искането за трибунал бе отправено по-рано от Киев след разкритието на масови гробове със стотици тела на цивилни в редица украински градове. 

Също така Украйна неведнъж посочи щетите по критичната си инфраструктура като едно от големите военни престъпления на Русия. 

Зеленски: Русия я очаква трибунал за войната

Зеленски: Русия я очаква трибунал за войната

Приветства реакцията в ООН на анексията

Европейски депутати призовават ЕС да включи частната военна компания "Вагнер" в списъка на терористичните организации, съобщава Politico.

Журналистите публикуваха писмо, изпратено на 11 ноември от евродепутати, представляващи целия спектър от парламентарни групи - от крайната десница до левицата, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и министър-председателя на Чехия Петер Фиала, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.

Депутатите твърдят, че "Вагнер" следва да бъде призната за терористична организация предвид извършените от нея нарушения на международното право.

"Частната наемна милиция, командвана от близкия съюзник на Путин Евгений Пригожин, е участвала в различни военни конфликти, включително в Украйна, Сирия, Судан, Мозамбик и Централноафриканската република", цитира вестникът писмото на депутатите.

До този момент само Естония е признала "Вагнер" за терористична организация, независимо че Евгений Прогожин е обект на санкции от ЕС.