На руския терор трябва да се отговори със сила на всички нива: на бойното поле, със санкции и законно. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщението си към нацията, цитирано от "Укринформ".

Както обичайно, той направи анализ на изминалия ден и по-важните си срещи и участия. 

Днес участвах в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа - очертах най-важните неща за нас за постигане на мир и възстановяване на Украйна и международния правов ред след тази война. Имаме и мощен отговор от ПАСЕ, която е първата международна организация, която определи настоящия режим в Русия като терористичен, каза той. 

Много е важно, че това е политически сигнал. Сигнал към всички държави - членки на Съвета на Европа и всички държави по света, че няма какво да си говорим с тази терористична група, която присвои Русия и отприщи най-гнусната война в Европа от 80 години насам. Ние ще създадем специален трибунал за престъплението руска агресия срещу Украйна и ще осигурим действието на специален компенсационен механизъм, така че Русия да носи отговорност за тази война с цената на своите активи, закани се Зеленски.

Светът вижда какво се случва. Той знае цената на фарса, който Русия организира в окупираната територия под прикритието на бутафорни референдуми. 143 държави-членки на ООН подкрепиха резолюцията, която защитава основните принципи на Хартата на ООН и осъжда Русия за престъпния опит да анексира наша територия. Това е рекорден брой държави, подкрепящи Украйна днес. Но вярвам, че ще има още. Четири държави излязоха на страната на Русия - това е много красноречиво. Северна Корея, Никарагуа, Беларус и Сирия - такъв списък, че всичко е ясно, отчете Зеленски.

В ООН 143 гласа осъдиха анексията на украински територии от Русия

В ООН 143 гласа осъдиха анексията на украински територии от Русия

Само 4 държави подкрепиха Русия, а 35 се въздържаха

Днес се проведе важна среща на нашия екип, който се занимава с въпроса за освобождаването на затворници, в онлайн формат с представители на Международния комитет на Червения кръст и други международни организации, свързани с този процес. Казаха се много важни неща. По-специално тези, които се отнасят до институционалната работа на Червения кръст за гарантиране на безопасността на държаните в руски плен.

Вярвам, че Международният комитет на Червения кръст не е клуб с привилегии. Червеният кръст има задължения, преди всичко от морално естество. Мандатът на Червения кръст трябва да бъде изпълнен. Необходимо е незабавно да се направи това, което е напълно логично за Червения кръст.

Оленовка - всъщност концентрационен лагер, в който са държани нашите затворници. Достъпът до тях е необходим, както беше предвидено. Червеният кръст може да го направи. Но трябва да се опитате да го осъществите. Украйна е готова да съдейства за това. Мисията на Червения кръст може да работи по модела на мисията на МААЕ. Но това изисква лидерство. Изисква се добросъвестност. Необходимо е разбирането кой и защо е създал такава институция като Червения кръст, каза още той.

Днес успяхме да върнем от плен още 20 украинци. 14 бойци от армията, четирима от териториалната отбрана, един от Националната гвардия и един от Военноморските сили. Работим за връщането на всички!, заяви президентът. 

Нашите ВВС продължават битката за украинското небе. Както и предишните дни получавах ежечасни доклади за свалени руски ракети и дронове. През деня бяха изстреляни 11 ракети, шест ракети бяха свалени в Николаевска, Лвовска и Днепропетровска области.

Сега Русия изпраща хиляди свои мобилизирани на фронта. Те нямат значителна военна подготовка, но командването им изобщо не се нуждае от това. Те очакват, че мобилизираните руснаци ще могат да оцелеят във войната поне няколко седмици, след това ще умрат, а след това нови ще бъдат изпратени на фронта. Но през това време такова използване от руските генерали на техния народ като "пушечно месо" позволява да се създаде допълнителен натиск върху нашите защитници.

Недоволство в руската Дума заради проблеми с мобилизацията

Недоволство в руската Дума заради проблеми с мобилизацията

Не достигат униформи и провизии за мобилизираните

Утре е 233-ят ден от пълномащабната ни отбрана и нови стъпки, които ни доближават до мира и победата, завършва Зеленски.