Украинските военни твърдят, че са свалили 25 от 63-те ракети "Кинжал", изстреляни от руските войски по време на цялата война. Това разкри пред украинска медия говорителят на военновъздушните сили на ВСУ Юрий Игнат.

"От началото на пълномащабното нахлуване на Русия имаме 63 изстреляни ракети "Кинжал", 25 от тях са унищожени. От пролетта на миналата година получихме система за противовъздушна отбрана Patriot и възможност за унищожаване на аеробалистични ракети", каза Юрий Ихнат, цитиран от агенция Укринформ.

В същото време той не потвърди или отрече информацията, че една от ракетите е паднала в река Днепър в Киев, като подчерта, че от наличното видео е невъзможно да се установи видът на ракетата.

Според украинските военни през нощта на 2 януари руските войски са извършили масиран обстрел на Украйна, използвайки различни видове оръжия, включително изстрелвайки 10 ракети Х-47М2 "Кинжал". По данни на ВСУ всички те са били свалени от средствата за противовъздушна отбрана на Украйна.

Руският президент Владимир Путин за пръв път говори за хиперзвуковата, така наречена "аеробалистична" ракета в обръщението си към Федералното събрание през март 2018 г.

Украйна "хвана" руска управляема ракета Х-59 в небето си

Украйна "хвана" руска управляема ракета Х-59 в небето си

Кремъл губи военна техника в боевете за Авдеевка

Тогава бяха показани видеоматериали от изпитанието на ракетата и беше заявено, че след като е била пусната от самолет в дадена точка, ракетата е летяла с хиперзвукова скорост, превишавайки скоростта на звука 10 пъти. Твърдеше се също, че ракетата е способна да преодолее всякакви системи за противовъздушна отбрана.

Някои военни експерти обаче се съмняват, че тя действително може да се движи с такава скорост, и отбелязват, че "Кинжал" не отговаря на критериите за хиперзвуково оръжие, тъй като е балистична ракета с въздушно базиране.

Русия все още разработва ракети "Кинжал" с европейски части

Русия все още разработва ракети "Кинжал" с европейски части

Американските микросхеми, които се използват в "Кинжал", се внасят в Русия чрез китайска компания

Би Би Си не е в състояние да потвърди точността на изявленията, направени от официалните органи на воюващите страни в бойна ситуация.