Заместник-министърът на външните работи на Украйна Николай Точицки каза, че Киев се опитва да се сдобие с покана за срещата на Г-20, която ще се проведе в Индия на 9-10 септември тази година.

В сряда индийският външен министър Субраманям Джайшанкар отново заяви, че Украйна няма да бъде поканена на тази среща на върха, съобщава EFE. Той обясни това с факта, че Г-20 се занимава с икономически проблеми, а не с разрешаване на военни конфликти, които трябва да се разглеждат в Съвета за сигурност на ООН.

Според EFE Джайшанкар каза, че девет държави извън Г-20 са поканени на срещата на върха в Ню Делхи: Испания, Бангладеш, Нигерия, Мавритания, Египет, Холандия, Оман, Сингапур и Обединените арабски емирства. Украйна не е сред поканените. Русия е постоянен член на Г-20, така че участието на нейната делегация в срещата на върха не се поставя под въпрос. 

Украйна зове света да се обедини срещу „игрите на глада“ на Русия

Украйна зове света да се обедини срещу „игрите на глада“ на Русия

Киев предлага на ООН и Турция тристранно продължение на зърнената сделка

Украйна обаче не се е отказала от опитите да получи покана, потвърди Точицки.

"Считаме, че действията на Руската федерация по прекратяване на "зърненото споразумение" е голямо предизвикателство за икономиките не само на африканските и азиатските страни, но и за световните икономики", цитира го "Европейска правда". "Така че ние и партньорите работим, за да бъдем сред поканените - както с Индия, така и с други партньори, които са сред страните, които участват в тази среща на върха."

Според Bloomberg войната в Украйна ще бъде сред въпросите, които ще се обсъждат на Г-20.

През 2022 г. Володимир Зеленски получи покана за участие в големия форум, който се проведе в Бали. Тогава украинският президент участва чрез видеовръзка и разказа на своята "Формула на мира", излагайки план за прекратяване на войната, който предполага пълно освобождаване на всички окупирани от Русия украински територии.

С "войната в Украйна трябва да бъде прекратена" започна Г-20
Обновена

С "войната в Украйна трябва да бъде прекратена" започна Г-20

Украйна и кризата са основни теми в в разговорите