Оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно е руски шантаж с глад. Това се посочва в позиция на посолството на Украйна в България.

Отбелязва се, че Русия използва храната като оръжие.

От посолството изтъкват, че над 400 милиона души по света разчитат на жизненоважни украински зърнени доставки, за да осигурят хранителната си сигурност, предимно в Азия и Африка.

Продоволствената сигурност е ключов компонент от Формулата за мир на президента Зеленски, която има за цел да възстанови справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и резолюциите на Общото събрание на ООН, изтъкват от посолството и призовават всички държави и организации да участват в прилагането му.

Допълва се, че Русия системно възпрепятства нормалното функциониране на Черноморската инициатива за зърно и излага милиони хора по света на риск от глад и растящи цени на храните, откакто се оттегли от зърнената сделка.

ЕС търси повече сухопътен износ на зърно от Украйна

ЕС търси повече сухопътен износ на зърно от Украйна

Русия отмени гаранциите за безопасност на износа на зърно от Украйна

Според Украйна това е част от умишлената руска стратегия за дестабилизиране на азиатските и африканските страни, която цели тежката хранителна криза да предизвика социални вълнения, миграция и политически катаклизми.

Русия трябва да спре да играе на "игри на глада" с хора по целия свят, подчертават от посолството и допълват, че като предизвиква поскъпване на храните, Русия иска да спечели повече пари от собствения си селскостопански износ.

Изтъква се, че Русия умишлено атакува украински градове, които са от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност, за да постигне политическите си цели.

От посолството настояват да бъдат предприети решителни действия, за да се гарантира, че украинският износ на храни ще продължи безпрепятствено дори ако Русия не даде одобрението си.

Русия даде три месеца срок на ООН да спаси зърнената сделка

Русия даде три месеца срок на ООН да спаси зърнената сделка

Москва няма да поднови преговорите, ако не бъдат изпълнени условията за руския селскостопански износ

Украйна е изпратила официални писма до президента на Турция и генералния секретар на ООН с предложение за тристранно продължение на Черноморската инициатива за зърно или неин еквивалент.

Заедно можем да осигурим глобална продоволствена сигурност без Русия, ако Москва реши да използва изнудване, за да определи кой по света има право да яде и кой не, категорични са от посолството.

"Украйна призовава всички държави-членки на ООН да се присъединят към нея в това усилие за защита на живота не само в Украйна, но и по света. От Мароко до Китай и от Индонезия до Ливан", допълва се в позицията.

Отбелязва се, че благодарение на зърнената сделка от Украйна са били изнесени близо 33 милиона метрични тона селскостопански продукти.

Украйна ще изнася зърно през Черно море и без Русия

Украйна ще изнася зърно през Черно море и без Русия

Не се страхуваме, категоричен е Зеленски