Трета поредна нощ руската армия обстрелва пристанищния град Одеса. Украинските мониторингови канали и медиите съобщават за силни взривове в района на Одеса, а ВВС на Украйна предупредиха за летящи към града свръхзвукови ракети "Оникс", а малко по-късно и за втора вълна на атаката - с Х-22.

В центъра на града има разрушения и са възникнали пожари.

Преди това отново безпилотни летателни апарати удариха Украйна. Появиха се съобщения за взривове в Сумска област и движение на шахеди от юг през Херсонска област към Николаев. Въздушна тревога бе обявена в Черниговска, Сумска и Харковска област на север, както и на юг в Херсонска и Николаевска.

Калибри, Оникс, Х-59, Х-22 и дронове летели към Украйна тази нощ

Калибри, Оникс, Х-59, Х-22 и дронове летели към Украйна тази нощ

Масирана атака с разнообразно оръжие

Областният управител на Николаев Виталий Ким съобщи за удар в центъра на града, в резултат на който триетажна жилищна сграда гори. Кметът Александър Сенкевич потвърди за голям ров в центъра на града, предизвикан от забиване на ракета.

Общо в града са пострадали 18 души, от които 5 деца. Има проблеми и с електрозахранването в някои части на града.

Областният управител Олег Кипер съобщи, че сградата на китайското консулство в Одеса също е била повредена при нападението.

В "Телеграм" той публикува снимка на сградата, на която се виждат счупени прозорци.

Украинските власти съобщиха, че ракетните удари от миналата нощ са унищожили 60 000 тона зърно и са повредили складови съоръжения в Одеса. Украинският министър на земеделието Микола Солский заяви, че значителна част от експортната инфраструктура е излязла от строя.

Ударите по Одеса и Николаев последваха спирането на черноморските зърнени коридори - Русия обяви, че се оттегля от сделката за доставка на зърно, като дори предупреди, че всички кораби, които се движат към украинските пристанища ще бъдат считани за вражески и пренасящи военни товари.

Зеленски за удареното пристанище в Одеса: Украйна не е единствената руска цел

Зеленски за удареното пристанище в Одеса: Украйна не е единствената руска цел

60 000 тона селскостопански продукти, които трябваше да бъдат изпратени до Китай, са били съхранявани в пристанището