Украинският министър на отбраната Рустем Умеров призова своите сънародници в цяла Европа да се включат в украински легион, който да бъде базиран в съседна Полша, съобщава "Ройтес".

По негови думи това е ключова стъпка за подобряване на бойната готовност с помощта на Запада.

Създаването на частта - част от споразумение за сигурност с Полша, изглежда е средство за укрепване на редиците на украинската армия срещу числено превъзхождащите ги руски сили. Това беше обявено от президента Володимир Зеленски във Варшава в понеделник.

Въпреки значителната помощ от западните съюзници и възобновяването на помощта от САЩ след няколкомесечно прекъсване поради спорове в Конгреса, Украйна все още се изправя срещу враг с по-голям брой военни и оръжия.

Тя е разработила няколко схеми за поддържане и увеличаване на нивата на личния състав в своите въоръжени сили, включително през април прие закон за мобилизация, който намалява наборната възраст на 25 от 27 г. и затваря вратичките срещу мъжете, избягващи призовките.

Умеров заяви, че планът ще предостави на украинските военнослужещи най-модерното и усъвършенствано оборудване, предлагано от западните партньори на Киев.

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Киев затяга значително правилата за издаване на паспорти в чужбина