Ръководителят на кабинета на президента Андрий Йермак представи в понеделник пет приоритета за по-нататъшни санкции срещу Русия. Той написа това в Telegram, цитиран от "Укринформ".

"Обърнах се към координаторите по санкциите от ЕС и цялата санкционна коалиция, включително представители от САЩ, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия и други. Говорихме за засилване на санкциите срещу Русия", написа той.

Според него на първо място е необходимо да се реши въпросът с руския военно-промишлен комплекс, тъй като в производството на руско оръжие все още се използват западни компоненти. По-специално, производството на ракети и дронове се увеличава, което застрашава украинската гражданска инфраструктура и енергийна система повече от миналата година.

САЩ наложиха санкции на фирми от Русия, Турция, ОАЕ и Грузия за заобикаляне на санкциите

САЩ наложиха санкции на фирми от Русия, Турция, ОАЕ и Грузия за заобикаляне на санкциите

В списъка попадат над 150 фирми и физически лица

"Трябва да гарантираме, че руският военно-промишлен комплекс повече няма да получава достъп до западната микроелектроника. Същото важи и за машиностроенето и чувствителните технологии. Това изисква разширяване на контрола върху износа, укрепване на корпоративното съответствие, унифицирани списъци на стоки с двойна употреба и обща синхронизация на експортните политики", подчерта Йермак.

В същото време в областта на енергийните санкции трябва да се подобри контролът върху спазването на тавана на цените на руския петрол. Йермак подчерта, че нарушенията на ценовите ограничения трябва да бъдат премахнати, както и операциите на руския танкерен флот в сянка.

"Необходими са по-нататъшни решителни стъпки за общо засилване на енергийните санкции. Трябва да се разгледа и възможността за забрана на руския втечнен природен газ", подчерта ръководителят на кабинета на президента.

Кремъл упрекна предателите, готови да продадат Русия, за да се отърват от санкциите на Запада

Кремъл упрекна предателите, готови да продадат Русия, за да се отърват от санкциите на Запада

Някои руски бизнесмени възприемали антируска позиция

Йермак също е убеден, че допълнителните финансови ограничения са важни. Въвеждането на допълнителни санкции срещу руския финансов сектор е толкова важно, колкото и предотвратяването на избягването на санкции с помощта на трети страни.

Четвърти приоритет са руските пропагандисти, които трябва да бъдат ясно посочени и лишени от достъп до техните активи извън Руската федерация.

"Освен това те и техните близки роднини не трябва да се ползват от предимствата на комфортния живот и да печелят в чужбина. Трябва да им се забрани да влизат в цивилизования свят", отбеляза служителят.

Йермак също подчерта, че е необходимо да се въведе следващият пакет от санкции възможно най-скоро.

"Приветствам решимостта на онези, които разследват опитите за заобикаляне на санкциите. Не бива да се колебаем да приложим инструментите на 11-ия пакет срещу трети страни, компании и лица, които помагат на агресора", пише ръководителят на кабинета на президента.

Той подчерта, че Украйна оценява усилията по отношение на санкционирането на Русия: групата Макфол-Йермак поддържа връзка с чужди правителства, предлагайки конкретни санкционни стъпки, които са взети предвид в пакетите от санкции.

Йермак проведе осмата среща с представители на дипломатическия корпус, акредитиран в Украйна, относно прилагането на Формулата на мира на Владимир Зеленски.