Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин обяви, че Киев до края на седмицата ще заведе иск срещу Москва в арбитражен съд, съобщава „Новости”.

„Той се отнася до Конвенцията за морското право и в действителност е всеобхватен, тъй като той съдържа такива фундаментални въпроси като използването на морското пространство, като нарушаването на екологичните норми и екологичната сигурност, а също така и обекти на културното наследство”, изтъкна Климкин пред телевизия ICTV, заричайки се, че искът ще бъде „много мащабен”.

По думите на украинския първи дипломат, Киев възнамерява не само да изисква признаване на правата си, но и парична компенсация от Москва.

Понастоящем в Европейския съд по правата на човека са заведени четири съдебни иска от страна на Украйна към Русия. В тях Киев настоява за компенсации от Москва за събитията в Крим и Донбас.

Киев многократно е обвинявал Москва в нарушаване на правата си в Черно море.

Така например в края на юли Държавната гранична служба на Украйна съобщи, че е регистрирала в морската си икономическа зона платформи за сондиране и руски кораби.
Киев го определи като доказателство за това, че Русия незаконно разработва газови находища.

През август украинското външно министерство заяви, че Киев е приключил досъдебните консултации с Москва и има право да се обърне към арбитраж. В същото време от руското външно министерство заявиха, че са готови да обсъдят Конвенцията на ООН за морското право, но по време на срещата, която се проведе в Минск, разговорът се провали.  

Междувременно властите в Крим са готови да заведат насрещен иск към Киев – за увреждане на полуострова в резултат на две десетилетия грабеж от страна на украинските власти.