Столицата на Украйна отново е атакувана по въздуха от Русия. Това заяви кметът на Киев, цитиран от БиБиСи. Това е деветата атака този месец.

Експлозии разстърсиха украинската столица. Виталий Кличко посочи, че пожар в един район е бил причинен от падащи отломки. Взривове се чуха и в Централна Украйна в районите на Виница, Хмелницки и Житомир.

Украински медии твърдят, че руски ракети са били изстреляни от самолети в района на Каспийско море.

Атаката срещу столицата продължава. Не напускайте убежищата по време на въздушна тревога, написа Кличко в Telegram. Той уточни, че пожарът е избухнал в гараж в района на Дарница в Киев, но добави, че няма пострадали.

Най-малко осем души бяха убити близо до Херсон, а 17 ранени при обстрел в Украйна през изминалия ден. Двете страни си разменят обвинения за удари по цивилни райони.

Дронове и ракети от различни посоки летяха към Украйна
Обновена

Дронове и ракети от различни посоки летяха към Украйна

Осмата атака към столицата Киев през май месец

Говорителят на Одеската областна военна структура Сергей Братчук съобщи, че повечето от ракетите са били свалени от ПВО-системата, но има попадение в промишлен обект. В Одеса един човек е загинал, а двама са ранени.

Продължава поредицата от въздушни атаки срещу Киев, като тази нощ са били с безпрецедентна сила, интензивност и разнообразие, съобщи началникът на военната администрация на Киев Серхий Попко.

Това е деветата атака срещу украинската столица от началото на май.

Този път нападението, според Попко, е извършено от стратегически бомбардировачи Ту-95МС, Ту-160 от района на Каспийско море, и вероятно с крилати ракети Х-101/555.

Съобщава се, че след изстрелването на ракетите над Киев са се появили руски разузнавателни безпилотни самолети.

Според Попко, всички ракети във въздушното пространство на Киев са били открити и унищожени.

Отломки са паднали в Деснянския и Дарницкия район на столицата. Най-големи щети са регистрирани в район Дарница - там е възникнал пожар в кооперация.

В други райони отломки могат да паднат върху паркирани автомобили, прилежащата територия или района на лесопарка. Засега няма информация за пострадали, пише Сергей Попко.

На местата на падане на отломки от ракети в районите на Дарница и Днепровск няма пострадали и до момента не е имало повиквания на медици.

Украинският сайт "Суспилне" сообщи за взривове в Виницка и Хмелницка области. В социалните мрежи има съобщения и за взривове в Житомирска област.

Впоследствие Украйна съобщи, че силите ѝ за противовъздушна отбрана са свалили 29 от общо 30 руски крилати ракети, изстреляни през нощта към Киев и други региони.

"Руските окупатори нанесоха няколко серии от въздушни атаки от различни посоки. Изстреляни бяха общо 30 крилати ракети с морско, въздушно и наземно базиране", посочиха военните и добавиха, че украинските системи за противовъздушна отбрана са "унищожили 29 крилати ракети".