Киев е малко вероятно да поднови сделката за транзит на руски газ през своите тръбопроводи, която позволява на Газпром да изнася природен газ за Европейския съюз (ЕС), заяви министърът на енергетиката на Украйна, Герман Галущенко, в интервю за POLITICO.

Той изрази убеждението си, че Европа до 2024 г. няма да има нужда от руски газ и добави, че сегашните печалби от руски газ се използват за подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна, вместо да се изплащат репарации.

"Вярвам, че до зимата на 2024 г. Европа изобщо няма да има нужда от руски газ", каза Галущенко в телефонно интервю. "Ако сега печалбите от руски газ плащат за агресивната война на Русия срещу Украйна и частната армия на Газпром, единственото нещо, за което те трябва да плащат в бъдеще, ще бъдат репарациите."

Той добави, че войната означава, че "двустранните преговори са невъзможни".

Руският тръбопроводен газ не е обект на санкции, но Европейската комисия има планове да прекрати зависимостта на блока от изкопаемите горива на Москва до 2027 г.

Въпреки бомбите, ракетите и безпилотните самолети, които сеят хаос върху украинската енергийна инфраструктура, мрежата от тръбопроводи продължава да изпомпва газ към ЕС - където той се озовава главно в Австрия, Словакия, Италия и Унгария.

Има обаче нарастващи критики, че страните от ЕС, които все още използват руски газ, не се движат достатъчно бързо, за да диверсифицират.

Вносът на руски газ в Австрия се върна на нивата отпреди войната. Унгария получава около 4,5 милиарда кубически метра годишно. През април нейното правителство подписа сделка с Газпром за осигуряване на допълнителни обеми.

Сделката за транзит на газ от 2019 г. изтича към края на 2024 г. и позволява на Газпром да транспортира над 40 милиона кубични метра газ годишно през Украйна, като Киев получава около 7 милиарда долара годишно от такси за транзит.

Шефът на Газпром, Алексей Милер, предупреди миналата седмица, че компанията ще спре износа, ако Украйна не откаже усилията си да конфискува руски държавни активи, за да приложи награда от 5 милиарда долара за енергийната инфраструктура, която Москва е експроприирала незаконно след анексирането на Крим през 2014 г. Транзитните такси също са предмет на спор между Газпром и украинската компания Нафтогаз.

Анализ от Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет показва, че спирането на украинския транзит може да намали доставките на газ от Газпром до страните от ЕС с 45 до 73 процента, което може да доведе до недостиг на газ през 2025 г. За да се компенсира този недостиг, ЕС ще трябва да разчита на допълнителни обеми втечнен природен газ от САЩ и Катар.

Украйна има дългосрочна цел да увеличи собственото си производство на газ, за да отговори на търсенето на ЕС и да намали зависимостта от руски газ.

Газпром иска да стъпи в Африка

Газпром иска да стъпи в Африка

Енергийният гигант е готов да предложи своя опит и технология