Русия нанася удари по украинските железопътни линии с въздушни удари, за да попречи на доставката на американски оръжия на фронта и да усложни военната логистика, каза в петък източник от киевското разузнаване, цитиран от "Ройтерс".

Съединените щати одобриха пакет от помощ на стойност 61 милиарда долара за Украйна тази седмица и заявиха, че първите доставки трябва да пристигнат до няколко дни, облекчавайки острия недостиг на артилерийски снаряди, който спира силите на Киев от месеци.

Тъй като помощта беше финализирана след шест месеца на спорове в Конгреса, руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза във вторник, че Москва ще увеличи атаките срещу логистични центрове и складове, съхраняващи западни оръжия.

В четвъртък украинската железопътна инфраструктура стана обект на руски удари в източната Донецка област, североизточната Харковска област и централната Черкаска област, съобщи националната железопътна компания.

Атаката в Донецк, която е основният фокус на руската офанзива на изток, уби трима електромеханици, работещи за железопътната компания, и рани още четирима, се казва в съобщението.

Русия потвърди обстрела на Балаклея и Удачнoe, целите били влакове с оръжие и войски

Русия потвърди обстрела на Балаклея и Удачнoe, целите били влакове с оръжие и войски

Трима души загинаха в Удачное, а над 10 бяха ранени в Балаклея

В Харков, който граничи с Русия, удар порази железопътната гара в град Балаклея, ранявайки 13 души, включително трима железничари, казаха официални лица. Град Балаклея е освободен от руските войски през 2022 г.

Украински официални лица рядко дават подробни изявления за удари по чувствителни военни цели, но източникът от украинското разузнаване потвърди пред Ройтерс, че е имало атаки срещу железопътна инфраструктура, целящи прекъсване на доставките на оръжия.

"Също така цялостното усложнение на нашата логистика", добави източникът.

Превъзхождайки многократно числено и оръжейно силите на Киев, руските войски имат инерция на бойното поле от февруари, когато превзеха град Авдеевка.

Служител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, каза в четвъртък, че целта на помощта от Съединените щати е да се даде възможност на Украйна да си върне инициативата.

Киев е изправен пред недостиг на военен персонал на бойното поле и остават въпроси относно устойчивостта на неговите укрепления по разтегнатата фронтова линия от 1000 км.

Русия периодично атакува железопътна инфраструктура по време на 26-месечната инвазия.

През април железопътната компания Ukrzaliznytsia временно спря всички доставки до южното черноморско пристанище Черноморск.

Той не посочи причина за решенията, но украински медии съобщиха, че руските атаки може да са повредили железопътните релси до товарните терминали на пристанището.

Украйна: Унищожихме военен хеликоптер на летището в Нова Москва

Украйна: Унищожихме военен хеликоптер на летището в Нова Москва

Унищожената машина е Ка-32