В предградията на Бахмут руските войски се опитват да укрепят фланговете си с постоян обстрел. В същото време, украинските войски постепенно напредват

Това написа в Telegram заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар, цитирана от "Укринформ".

"През деня интензивността на боевете по фланговете в предградията на Бахмут е намаляла. Но това не означава, че противникът отслабва. Напротив, противникът се опитва да укрепи фланговете си и разчита на артилерийски огън, водейки постоянен обстрел", пише Малиар.

Според нея, броят на вражеските нападения в Бахмут е намалял, тъй като врагът сменя части. В същото време украинските защитници контролират част от квартал "Самолет" в югозападната част на града.

По-рано генерал-полковник Александър Сирски, командващ Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, каза, че украинските защитници напредват по фланговете на Бахмут и отбранителната операция продължава.

Пригожин: В Бахмут са загинали 10 хиляди затворници

Пригожин: В Бахмут са загинали 10 хиляди затворници

Във "Вагнер" са вербувани общо около 50 хиляди затворници

Припомняме, че по-рано днес основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин призна, че в боевете за Бахмут са убити 10 хиляди бивши затворници.

Според него 50 хиляди затворници са били вербувани в ЧВК "Вагнер", от които около 20% са загинали. Същият дял на загубите, според него се пада и сред другите категории наемници.

През уикенда шефът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че Бахмут е напълно овладян. "Взехме изцяло целия град. От къща на къща, за да не може някой да ни упрекне, че поне някое парче не е взето", каза той.

Киев отрича изявленията за превземането на Бахмут от руснаците.

Украйна докладва за Бахмут, но спестява детайли

Украйна докладва за Бахмут, но спестява детайли

Другият епицентър вече е Маринка

Основните сблъсъци между украинската и руската армия остават по направленията Купянск, Лиманск, Бахмут, Авдеевка и Маринка. За изминалото денонощие Генералният щаб на Украйна отчита 26 сблъсъка, като епицентърът на военните действия се маркира в Бахмут и Маринка.

След като вчера, за първи път от декември миналата година, в регулярната си сводка вечерта, Генщабът не спомена Бахмут по никакъв начин, се появиха предположения, че силите на ЧВК "Вагнер" са отбелязали в Бахмут напредък, въпреки че преди няколко дни Пригожин обяви победа и намерение армията му да предаде града на редовната руска армия, а вагнеровците да се оттеглят за почивка и възстановяване.

Киев: Настъпателната активност на руската армия в Бахмут е намаляла

Киев: Настъпателната активност на руската армия в Бахмут е намаляла

Украйна съобщава за "лек напредък" по фланговете