По данни на Киев за трите месеца на руската агресия в Украйна са докладвани около 20 000 предполагаеми военни престъпления. Само разследващите полицаи са регистрирали 13 500 такива деяния, заяви министърът на вътрешните работи Денис Монастирский пред украинската телевизия във вторник.

"Работим с чуждестранни прокурори, съвместни екипи за разследване и експерти, но по-голямата част от работата се извършва от украинските служители на правоприлагащите органи." Техните показания ще бъдат изпратени на международни органи, за да бъдат изправени пред съда заподозрените руски военнопрестъпници, каза министърът.

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна

В първия такъв процес украинските съдебни власти осъдиха млад руски войник на доживотен затвор като военен престъпник. Присъдата му е за убийство на цивилен гражданин в Сумска област. Украинските власти не изключват възможността за размяна на затворника.

От миналата седмица работа в Украйна започна и екип следователи и технически сътрудници на Международния наказателен съд.

За близо 1300 тела на загинали цивилни съобщава Киев

За близо 1300 тела на загинали цивилни съобщава Киев

Международния наказателен съд изпрати мисия

Главният прокурор към Международния наказателен съд в Хага Карим Хан обяви, че започва разследване на руската инвазия в Украйна още през март месец, като и лично посети Буча след оттеглянето на руските войски от селището в Киевска област. Именно от там дойдоха и шокиращите данни за военни престъпления на руските войски.