Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви, че руският Черноморски флот има само два варианта за бъдещето, но крайният резултат ще бъде един и същ - прекратяване на съществуването, съобщава УНИАН.

"Два бъдещи варианта за Черноморския флот на Руската федерация са доброволна или принудителна самоликвидация. Най-добрият и безопасен изход за запазване целостта на имуществено-стопанския комплекс на град Ахтиар (старото име е Севастопол) и прилежащи територии е доброволно наводняване", написа Данилов в социалните мрежи.

Той отбеляза, че руските военни отражения - унищожаването на собствения флот при приближаване на врага - имат традиция на приемственост.

Корабоплаването в Севастопол е възстановено след атаката

Корабоплаването в Севастопол е възстановено след атаката

По щаба на флота в анексирания Севастопол бе нанесен ракетен удар

Ако не се стигне до доброволно потопяване, тогава, според Данилов, "Руският Черноморски флот "ще бъде съкратен по принципа на салама".

Той отбеляза, че процесът е болезнен, но украинските въоръжени сили нанасят високопрецизни удари изключително срещу военна инфраструктура.

Припомняме, че Украйна нанесе удар по щаба на военноморския флот на РФ в анексирания Севастопол.

Севастопол се намира в югозападната част на полуостров Крим.

Това не е първият удар по щаба на Черноморския флот в Севастопол. Случи се и на 31 юли 2022 г., когато до двора на щаба долетя безпилотен летателен апарат и от взривната вълна бяха ранени петица сътрудници.

Преди това по време на атака срещу Севастополския морски завод на 13 септември бяха повредени руският десантен кораб "Минск" и подводницата "Ростов на Дон".

Лондон: Украинската атака в Севастопол остави унищожени кораби и повредени докове

Лондон: Украинската атака в Севастопол остави унищожени кораби и повредени докове

Оценка на щетите в Севастополската корабостроителница