В ранните часове на 13 септември 2023 г. множество ракети удариха корабостроителницата "Севморзавод" във военноморската база на Черноморския флот на Русия в Севастопол. Десантният кораб "Минск" и подводницата клас "Кило 636.3" "Ростов на Дон" бяха ударени по време на ремонт в сух док, припомня разузнаването на британското министерство на отбраната.

Въпреки че руското министерство на отбраната омаловажава щетите на корабите, доказателствата от открити източници показват, че "Минск" почти сигурно е бил функционално разрушен, докато подводницата "Ростов на Дон" вероятно е претърпяла катастрофални щети.

Всяко усилие за връщане на подводницата в експлоатация вероятно ще отнеме много години и ще струва стотици милиони долари. Съществува реална възможност сложната задача по изваждането на останките от сухите докове да ги извади от употреба за много месеци.

Това би поставило руския Черноморски флот пред значително предизвикателство при поддръжката на флотилията си.

Загубата на "Ростов на Дон" премахва една от четирите подводници на Черноморския флот, способни да стрелят с крилати ракети, които изиграха основна роля в нанасянето на удари върху Украйна и проектирането на руската мощ в Черно море и Източното Средиземноморие.

Няколко британски медии съобщиха, че при атаката на кораборемонтния завод в Севастопол са използвани британските крилати ракети Storm Shadow, съобщи Руската служба на Би Би Си.

Storm Shadow в момента има най-големия обсег от всички ракети, които Украйна има и следователно може да удари цели, които руските сили преди са смятали за защитени.

Великобритания стана първата страна, която достави крилати ракети на Киев, по-късно към нея се присъедини и Франция.

Украинските въоръжени сили успяха да адаптират бомбардировача Су-24 за изстрелване на такива ракети, но подробностите за тази адаптация не са известни.

Взривове и пожар в западната част на Крим, вероятно е поразена система С-400
Обновена

Взривове и пожар в западната част на Крим, вероятно е поразена система С-400

В района на Евпатория има няколко военни части