Украинска ракетна атака срещу корабостроителницата Севастопол в анексирания от Русия Крим тази седмица причини тежки щети на голям руски десантен кораб и подводница, показват търговски сателитни изображения, предава "Ройтерс".

Киев каза в сряда, че двата кораба вероятно не могат да бъдат ремонтирани след ракетната атака преди зазоряване на пристанищния град Севастопол. Министерството на отбраната на Русия потвърди удара, но каза, че корабите ще бъдат напълно ремонтирани и върнати в експлоатация.

Снимките отгоре на корабостроителницата, направени от компанията Black Sky предишния ден и в деня на атаката от 13 септември, показват, че два кораба в сух док са видимо повредени.

"Десантният кораб "Минск проект 775 от клас "Ропуча" и подводницата "Ростов на Дон" от клас "Кило"... претърпяха щети", написа компанията в социалната медийна платформа X късно в сряда, публикувайки изображенията.

Ударът се разглежда от военните анализатори като най-голямата атака от войната срещу Севастопол, който е домът на Черноморския флот на Русия.

Взривове и пожар в западната част на Крим, вероятно е поразена система С-400
Обновена

Взривове и пожар в западната част на Крим, вероятно е поразена система С-400

В района на Евпатория има няколко военни части