Киевска област може да остане на тъмно за две седмици.  За това предупреди Олексий Кулеба, началникът на Киевската регионална военна администрация, цитиран от "Укринформ".

Той не изключва Киевска област да остане напълно без електричество, ако Русия продължи да атакува критична инфраструктура.

Оценявайки най-оптимистичния и най-лошия сценарий по отношение на спирането на тока, Кулеба каза, че това зависи от степента на щетите, причинени от руски обстрел.

Нови руски удари оставиха Киев без ток
Обновена

Нови руски удари оставиха Киев без ток

Най-малко един човек е загинал при атаката

Според него, ако това са щети, които могат да бъдат възстановени за две седмици, то това ще означава, че "трябва да издържим две седмици".

"Ако има друга повреда, процесът на ремонт може да отнеме повече време или, обратно, по-малко време. За съжаление имаме враг, при който трудно може да предвидятударите. Тоест има реална заплаха, че можем да останат без ток до две седмици. Ние вече се готвим за това", каза Кулеба.

Припомняме, че на 31 октомври нови руски удари оставиха Киев без ток.  Тогава Кулеба предупреди жителите на града да се подготвят за дългосрочни прекъсвания на електрозахранването.

"Поради масиран обстрел в региона са нанесени щети по енергийната инфраструктура. Част от Киевска област остана без електричество. Енергийни експерти вече работят по отстраняване на последствията", написа Кулеба в "Телеграм" и призова всички, които не са засегнати от прекъсването на електричеството, да пестят електроенергията.

През последния месец руските сили осъществиха поредица от въздушни удари срещу Киев и други украински градове, след като експлозия повреди ключовия за Русия Керченски мост към Кримския полуостров.