Северна Корея се съсредоточава върху контрола върху щетите след последния кръг от международни санкции, а управляващата Корейска работническа партия събира информация за проблемите в тази област. Това са обявили от Националната разузнавателна служба на Южна Корея.

От службата са уточнили пред южнокорейските депутатите, че правят опити за засичане на потенциална подготовка за ракетен тест преди края на годината, като са подчертали, че режимът на Ким Чен-ун е в състояние да проведе ядрен опит по всяко време, съобщава южнокорейската агенция "Йонхап".

Понастоящем няма непосредствени индикации, които да показват приготовления за извършването на нов ядрен опит, като напредъкът зависи от "решимостта" на вожда на изолираната комунистическа държава.

Друга разузнавателна информация на южнокорейските служби показвала, че обществени събития, свързани със забавления и пиене, са били забранени.

От Националната разузнавателна служба са посочили също така, че са научили, че Главното политическо бюро, висш военен орган в Северна Корея, е било мишена на инспекция за пръв път от 20 години и че неговите висши служители са били наказани.