Севернокорейският лидер Ким Чен-ун значително е увеличил обществените дейности, свързани с армията, в периода март-май. Това се посочва в доклад на държавния Корейски институт за национално обединение, съобщава агенция "Йонхап".

Това се случва, след като той обеща да се справи с междукорейските отношения с повишена враждебност.

Ким е участвал в 33 публични дейности през тримесечния период, завършващ през май. Това е с 59% повече от средните 20,7, регистрирани за същия период от 2021 г. до 2023 г.

От тях 19 обществени дейности са свързани с армията, което е 184% повече от тригодишната средна стойност от 6,7 дейности.

Институтът отбелязва, че Ким инспектира или ръководи военни учения шест пъти през анализирания период, като пет от тези инспекции на място са извършени през март, когато севернокорейските войски приключиха зимните военни учения.

Пхенян нарече президента на Южна Корея "фашистки диктатор" и "подстрекател на война"

Пхенян нарече президента на Южна Корея "фашистки диктатор" и "подстрекател на война"

Северна Корея описва Юга като "погълнат" от протести

Той ръководи военните учения с участието на парашутисти на 15 март, както и ученията за "залпове" с артилерийски единици, използващи 600-милиметровата ракетна система за многократно изстрелване в западния регион три дни по-късно.

През шестмесечния период, завършващ през май, броят на публичните дейности на Ким е достигнал 64, в сравнение със средната стойност за трите предходни години от 44,3 дейности.

На партийна среща в края на годината Ким определи междукорейските отношения като такива между "две враждебни една към друга държави" и заяви, че няма смисъл да се търси помирение и обединение с Южна Корея.

Междувременно премиерът Ким Ток-хун е направил 11 публични изяви в периода март-май, което е по-малко от средните 13,7 за предходните три години.

Ким Чен-ун разпореди постоянна бойна готовност за армията

Ким Чен-ун разпореди постоянна бойна готовност за армията

Засилване на военните учения

Той не е извършвал никаква самостоятелна публична дейност от 7 май до края на същия месец и не е присъствал на заседанието на политбюро на управляващата Работническа партия на 24 май по неизвестна причина.

Що се отнася до Чое Рионг-хе, председател на Постоянния комитет на Върховното народно събрание, неговите публични дейности през периода са 13 - рязък скок в сравнение с тригодишната средна стойност от четири дейности.

Той може да пътува до Китай, ако Пекин проведе събитие за отбелязване на 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения на двете страни на 6 октомври.

Ким Чен-ун лично ръководи артилерийски стрелби

Ким Чен-ун лично ръководи артилерийски стрелби

Пхенян помпа мускули