Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази в неделя пълна подкрепа за руския президент Владимир Путин. Това съобщиха държавните медии на страната.

Руският народ постигна големи успехи в осъществяването на справедливата кауза за защита на достойнството и сигурността на своята страна, докато се бори с всякакви предизвикателства и трудности", каза Ким в послание до Путин по повод празника за Деня на Русия, според официалната Корейска централна новинарска агенция на Северна Корея.

"Корейският народ им оказва пълна подкрепа и насърчение", се казва още в изявлението.

Очевидното споменаване на Ким за непровокираната атака срещу Украйна като "справедлива причина" за защита на сигурността на Русия е последният знак, който илюстрира десетилетни близки двустранни връзки между двете страни.

Пхенян наскоро подчерта близките си връзки с Москва въпреки нарастващите критики от международната общност относно руската инвазия в Украйна.

Русия и Китай блокираха проекторезолюция срещу КНДР в Съвета за сигурност

Русия и Китай блокираха проекторезолюция срещу КНДР в Съвета за сигурност

Документът предлага налагане на санкции заради ракетните тестове

Ким също така изрази убеденост, че приятелските отношения ще продължат да се укрепват във всички области и в "пътешествието за защита на международната справедливост и гарантиране на глобалната сигурност".

През 2019 г. Ким проведе първата си среща на върха с Путин в далекоизточния руски град Владивосток.