Севернокорейският водач Ким Чен-ун каза на публиката по време на военния парад в Пхенян днес, че е благодарен, че "нито един човек" в Северна Корея не се е заразил с новия коронавирус (COVID-19), който се разпространи в целия свят след появата му в съседен Китай, информира "Франс прес".

Северна Корея проведе голям военен парад за 75-годишнината на Работническата партия

Северна Корея проведе голям военен парад за 75-годишнината на Работническата партия

Имаше и спекулации, че Пхенян може да е показал нова междуконтинентална ракета

През януари Пхенян затвори границите си, за да се опита да се предпази от болестта, и редовно заявяваше, че няма заразени, но държавните медии избягваха подобни категорични изявления през последните месеци, като вместо това подчертават важността на усилията за превенция.

Севернокорейският комунистически вожд пожела "добро здраве на всички хора по света, които страдат" от "СOVID-19, и изрази надеждата си за сътрудничество с Южна Корея след края на пандемията от коронавируса.

"Надявам се, че свързаната с коронавируса криза ще бъде преодоляна", отбеляза Ким и многократно благодари на поданиците си за усилията им в това отношение.

Северна Корея има разклатена здравна система, която би изпитала затруднения да се справи с голяма епидемия, отбелязва АФП.