Севернокорейският лидер Ким Чен-ун очерта линиите на "незабавни военни действия" по време на среща на високо равнище по въпросите на националната сигурност на фона на засиленото напрежение с Южна Корея, съобщиха държавните медии във вторник.

Ким Чен-ун "определи насоката на незабавните военни действия и посочи важните задачи, които трябва да бъдат изпълнени в рамките на военното възпиране и упражняването на правото на самоотбрана", съобщи официалната севернокорейска информационна агенция KCNA.

В срещата в понеделник участваха най-висшите служители по сигурността на страната, включително ръководителят на армията и министрите на националната сигурност и отбраната.

Срещата се проведе на фона на високото напрежение с Южна Корея.

Северна Корея, която обвини Сеул, че изпраща безпилотни самолети, носещи пропагандни листовки на Пхенян, изпрати подкрепления на границата и предупреди, че още един безпилотен самолет ще се счита за "обявяване на война".

"Нашата армия следи отблизо ситуацията и е напълно готова да отговори на провокациите на Севера", реагира в понеделник Ли Сон Джун, говорител на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, като разкритикува Севера за "безсрамните" му обвинения.

Северна Корея взривява всички пътища, свързващи я с Юга

Северна Корея взривява всички пътища, свързващи я с Юга

Това е отговор на изпращането на дронове с листовки над Пхенян

Севернокорейският режим се оплаква от прелитания на безпилотни самолети от октомври насам, които са пуснали пропагандни листовки с "подстрекателски слухове и глупости" върху столицата, и обвинява Сеул, че е отговорен за това.

На срещата е представен доклад за "сериозните провокации" на противника, а Ким "изрази твърда политическа и военна позиция", съобщава KCNA.

Бойна готовност в Северна Корея

Бойна готовност в Северна Корея

Напрежение между Пхенян и Сеул

Южнокорейският министър на отбраната Ким Йонг-хюн първоначално отрече Сеул да стои зад полетите на дроновете. По-късно Обединеният комитет на началник-щабовете заяви, че не може да "потвърди дали севернокорейските твърдения (са) верни или не".

Военните от Юга имат навика да изпращат американска пропаганда и валута на Севера, обикновено с балон.

Северна Корея обвини Сеул, че е изпратила дронове над Пхенян

Северна Корея обвини Сеул, че е изпратила дронове над Пхенян

КНДР призова призовава Юга да прекрати провокативните си действия

Макар че двете Кореи технически продължават да са във война, тъй като смъртоносният конфликт от 1950-53 г. приключи с примирие, а не с мирен договор, командването на ООН в Корея, което контролира примирието, заяви, че е запознато със севернокорейските обвинения.