Северна Корея се подготвя да взриви пътищата, които пресичат силно милитаризираната граница с Южна Корея, съобщиха южнокорейските военни в понеделник, на фона на ескалираща словесна война между двете страни, предава "Ройтерс".

Северът обвини съседите си в изпращане на дронове над столицата Пхенян. Севернокорейски войници под прикритие работят по пътищата от северната страна на границата, като се предполага, че подготовките за взривяването им могат да завършат още в понеделник, според говорител на южнокорейските въоръжени сили.

Миналата седмица Северна Корея обяви, че ще прекъсне всички пътища и железопътни връзки със Южна Корея и ще укрепи зоните от своята страна на границата. Освен това, Северът обвини Южна Корея в разпръскване на "огромен брой" антиправителствени листовки с дронове над Пхенян, което според него е политическа и военна провокация, която може да доведе до въоръжен конфликт.

Южна Корея отказва да коментира по въпроса дали дроновете са пуснати от тяхна страна, за да не се въвличат в евентуална провокация от страна на Пхенян. Междувременно, Северна Корея предупреди за "ужасна катастрофа", ако отново бъдат забелязани дронове над столицата й, и заяви, че осем напълно въоръжени артилерийски единици са в готовност на границата.

Отношенията между двете Кореи остават обтегнати, тъй като те все още са технически във война след Корейската война от 1950-1953 г., която завърши с примирие, а не с мирен договор.

Бойна готовност в Северна Корея

Бойна готовност в Северна Корея

Напрежение между Пхенян и Сеул