Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - Ким Йо Чен - в събота обвини Южна Корея в умишлено избягване на отговорност за предполагаемите полети на южнокорейски дронове над столицата на Севера и предупреди за "ужасно бедствие", ако те продължат, съобщава АП.

В коментари, публикувани чрез държавните медии, Ким заявява, че неясните изявления на южнокорейската армия трябва да се приемат като доказателство, че тя е "или главният виновник, или съучастник в този инцидент".

"Ако военните стоят отстрани, докато собствените им граждани използват дронове, широко признат многоцелеви военен инструмент, за да нарушат суверенитета на друга държава, като по този начин увеличават риска от въоръжен конфликт с потенциален противник, това би се равнявало на умишлено съгласие и тайно споразумение, каза тя. В момента, в който южнокорейски дрон бъде открит отново в небето над нашата столица, със сигурност ще настъпи ужасна катастрофа. Аз лично се надявам това да не се случи."

Армията и правителството на Южна Корея не отговориха веднага на коментарите на Ким.

Припомняме, че изявлението ѝ дойде ден, след като външното министерство на Северна Корея съобщи, че южнокорейски дронове, носещи антисевернокорейски пропагандни листовки, са били засечени в нощното небе над Пхенян на 3 октомври, както и в сряда и четвъртък тази седмица.

Министерството каза, че севернокорейските сили ще подготвят "всички средства за атака", способни да унищожат южната страна на границата и южнокорейската армия, и ще реагират без предупреждение, ако южнокорейски дронове бъдат открити отново на нейна територия.

Северна Корея обвини Сеул, че е изпратила дронове над Пхенян

Северна Корея обвини Сеул, че е изпратила дронове над Пхенян

КНДР призова призовава Юга да прекрати провокативните си действия

Министърът на отбраната на Южна Корея първоначално отхвърли обвинението, но по-късно коригира отговора си, заявявайки, че не може да потвърди дали твърденията на Севера са верни или не.

Напрежението между държавите сега е най-сериозното от години.

От май Северна Корея изпрати хиляди балони, носещи хартиени отпадъци, пластмаса и друг боклук, за да ги пусне в Южна Корея, в това, което описа като отмъщение срещу южнокорейски цивилни активисти, които летяха с балони с антисевернокорейски пропагандни листовки през границата.

Армията на Южна Корея отговори на кампанията с балон на Севера, като използва гранични високоговорители, за да излъчва пропаганда и K-pop към Северна Корея.

Северна Корея продължава да праща балони с боклук

Северна Корея продължава да праща балони с боклук

Напрежение на полуострова

Северна Корея е изключително чувствителна към всяка външна критика към лидера Ким Чен Ун.

Южнокорейски официални лица изразиха загриженост, че Северна Корея може да се опита да засили натиска върху Сеул и Вашингтон преди президентските избори в САЩ през ноември. Експертите казват, че дългосрочната цел на Ким е в крайна сметка да принуди Вашингтон да приеме Северна Корея като ядрена сила и да преговаря за сигурността и икономическите отстъпки от позицията на силата.

В писмени отговори на въпроси на АП този месец, президентът на Южна Корея Юн Сук Йол каза, че Северна Корея вероятно подготвя големи провокации около изборите в САЩ, вероятно включващи тестова детонация на ядрено устройство или тест на междуконтинентална балистична ракета, докато се опитва да привлече вниманието на Вашингтон.

КНДР амбицирана да стане ядрена суперсила

КНДР амбицирана да стане ядрена суперсила

Ким Чен Ун не изключва и такива оръжия срещу "враговете" на страната си