Комунистическият вожд на Северна Корея Ким Чен-ун инспектира дейностите по възстановяване в наводнено село при неотдавнашните тайфуни заедно със сестра си Ким Йо-чен, която се появява на публично място за пръв път от два месеца, съобщава "Ройтерс", цитирайки държавната новинарска агенция.

Ким Йо-чен е единственият близък роднина на Ким Чен-ун с публична политическа роля. Тя стана известна с острите си изказвания против Южна Корея.

Ким настоя Пхенян да поеме щетите от тайфуна в Северна Корея

Ким настоя Пхенян да поеме щетите от тайфуна в Северна Корея

Ким лично е посетил засегнатите от тайфуна райони в събота с делегация

Ким похвали бързината на възстановяването в окръг Кимхва в югоизточната част на страната, след като летните бури и наводнения нанесоха тежки щети в изолираната комунистическа страна, като унищожиха хиляди домове и породиха опасения за влошаване на хроничния недостиг на хранителни продукти в страната.

Ким обаче е изразил съжаление, че новите къщи в района са с "монотонен" дизайн. Преди това държавните медии определиха еднотипните къщи с червени покриви и бежови и бели стени като модел на "социалистическата приказна страна".

Ким Чен-ун обаче подчерта, че макар и да е важно възстановяването да стане бързо, му се е искало "художествената хармония със заобикалящата среда и разнообразието да бяха подходящо съчетани".

Северна Корея с тежки щети от тайфуна

Северна Корея с тежки щети от тайфуна

Въпреки по-ранните хвалби на Ким