Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да засили сътрудничеството с Китай и заедно да осуетят заплахите и враждебната политика на Съединените щати и техните съюзници. Това съобщиха държавните медии във вторник, цитирани от "Ройтерс".

Ким направи това в устно послание до китайския президент Си Дзинпин, с което го поздрави за успешното завършване на Олимпийските игри в Пекин.

Президентът на МОК Томас Бах обяви Олимпийските игри в Пекин за закрити

Президентът на МОК Томас Бах обяви Олимпийските игри в Пекин за закрити

Победител в класирането по общ брой медали стана Норвегия

Северна Корея и Китай защитават и развиват социализма, като същевременно "провалят неприкритата враждебна политика и военната заплаха на САЩ и техните сателитни сили" чрез укрепване на стратегическото сътрудничество и единство, заяви Ким.

Ким похвали Игрите за това, че са оставили следа в историята и каза, че под ръководството на Си Китай е издържал упорито на "безпрецедентно тежка здравна криза и маневри на враждебните сили".

Северна Корея не участва в игрите, които приключиха в неделя.

В предишно писмо от спортните власти през януари Северна Корея обвини "враждебните сили" и рисковете от COVID-19 за това, че не може да участва.

Севернокорейските спортисти нямаха право да се състезават под националния си флаг, след като страната не успя да изпрати отбор за летните олимпийски игри в Токио миналата година, позовавайки се на опасенията за COVID-19.

Северна Корея: Олимпиадата в Китай е важна победа

Северна Корея: Олимпиадата в Китай е важна победа

Но Пхенян няма да участва

Китай е единственият основен съюзник на Северна Корея, откакто лидерите на двете държави подписаха договор през 1961 г.