Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпрати послание до китайския президент Си Дзинпин в петък, за да поздрави Китай за откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин, като подчерта "непобедимите стратегически отношения" между двете страни. Това съобщават държавните медии в Пхенян.

Церемонията по откриването на състезанието от 4 до 20 февруари трябва да се проведе в китайската столица по-късно през деня, като  Северна Корея не участва в Зимните игри след решението на Международния олимпийски комитет (МОК) за отстраняване.

Гостите на Си Дзинпин на Олимпиадата - диктатори и автократи

Гостите на Си Дзинпин на Олимпиадата - диктатори и автократи

Само около 20 световни лидери ще присъстват на откриването на Игрите

"Успешното откриване на Зимните олимпийски игри в Пекин въпреки световната здравна криза и безпрецедентни обстоятелства е поредната голяма победа, спечелена от социалистически Китай", заявява Ким в съобщението, според официалната Корейска централна новинарска агенция (KCNA).

МОК по-рано реши да забрани на Севера от Олимпийските игри в Пекин като наказание за отказа да участва в миналогодишните игри в Токио заради опасенията за COVID-19.

През януари Пхенян вече изрази подкрепа за зимните игри, въпреки че Северна Корея няма да участва в събитието поради "ходовете на враждебните сили и световната пандемия".

Ким също така подчерта силните връзки между Северна Корея и Китай в посланието и обеща "постоянно да развива отношенията" до "нов висок етап".

"Отношенията между КНДР и Китай са били циментирани в непобедими стратегически отношения, които никога не могат да бъдат нарушени с нищо в борбата за защита и напредък на общата кауза, а двете партии и народите на двете страни затвърдиха единството и сътрудничеството във всички области, включително политика, икономика, култура и спорт", припомня Ким.

Северна Корея няма да участва на Зимната Олимпиада

Северна Корея няма да участва на Зимната Олимпиада

Страната посочва "враждебни сили" и Covid-19 като причини

Държавните медии на Северна Корея не споменават изпращането на делегация за зимните игри на фона на строг граничен контрол за предотвратяване на коронавируса.

От Южна Корея министърът на културата Хуанг Хи трябваше да присъства на церемонията в петък като ръководител на правителствената делегация на страната.

Припомняме, че много световни лидери бойкотират Игрите заради несъгласие с политиката на Китай. Причина са предполагаеми нарушения на човешките права от страна на Китай спрямо уйгурите и други мюсюлмански малцинства в Синдзян, както и потъпкването на свободите в Хонконг и опитите на Пекин да сплаши самоуправляващия се остров Тайван.