Наскоро публикуван архив от документи директно свързва висши китайски лидери, включително президента Си Дзинпин, с репресиите на държавата срещу мюсюлманското малцинство уйгури. Това предаде BBC.

Документите включват речи, които според анализатори доказват, че висши държавни ръководители са призовавали за мерки като масово интерниране и принудителен труд. Някои от документите бяха обект на по-ранен доклад, но в последното изтичане има непоказвана досега информация. Те са предадени на Уйгурския трибунал - независим народен съд във Великобритания - през септември, но до момента не са били публикувани в пълен обем.

Т.нар "Синдзянски документи" (по името на региона, в който живеят по-голямата част от уйгурите в Китай) разкриват как лидерите на Китайската комунистическа партия, включително Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян, са правили изявления, които пряко са довели до репресивни политики срещу уйгурите и другите мюсюлмани в страната. Те включват принудително интерниране, масови стерилизации, насилствена асимилация, "превъзпитание" и принуждаване на задържаните уйгури да работят във фабрики при тежки условия на труд.

Китай: Лагерите в Синдзян не са по-различни от тези на Запад

Китай: Лагерите в Синдзян не са по-различни от тези на Запад

Държави като САЩ, Великобритания и Франция откриха центрове за дерадикализация

Aнализи показват, че връзките между изявленията на висши правителствени фигури и последващите политики срещу уйгурите са "много по-обширни, подробни и значими, отколкото се е смятало досега".

Китай е подложен на огромен международен натиск във връзка с твърденията за нарушаване на човешките права в Синдзян. Няколко държави, сред които САЩ, Канада и Нидерландия, дори обвиниха Народната република в извършване на геноцид и престъпления срещу човечеството. Пекин категорично отрича тези обвинения, заявявайки, че репресиите в Синдзян са необходими за предотвратяване на тероризма и изкореняване на ислямския екстремизъм.

Щатите обмислят дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

Щатите обмислят дипломатически бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

Заради китайските репресии срещу малцинството уйгури