Северна Корея няма да се включи в Зимните олимпийски игри, които ще се проведат през февруари в Пекин.

В писмо до Китай тоталитарната страна посочва "враждебни сили" и рисковете от коронавируса като причини и обвинява САЩ, че се опитват да попречат на успеха на Олимпиадата, съобщи Ройтерс.

Не е ясно дали писмото на Севернокорейския олимпийски комитет и Министерството на спорта се отнася само за спортистите - които нямат право да се състезават, след като Северна Корея беше временно отстранена от Международния олимпийски комитет (МОК) до края на 2022 г. Тя не изпрати отбор на Олимпийските игри в Токио миналата година, позовавайки се на опасения, свързани с Covid-19.

В обобщението на писмото, публикувано от държавната информационна агенция KCNA, не се споменава за дипломатическа делегация. Северна Корея поддържа строг самоналожен локдаун, която не позволява влизането дори на собствените ѝ дипломати и прекъсва почти цялата търговия.

В писмото се критикуват неуточнени стъпки на Съединените щати, които през декември обявиха, че техни правителствени служители ще бойкотират Зимните олимпийски игри заради незачитането на човешките права в Китай. Американските спортисти са свободни да пътуват до Пекин, за да се състезават.

Няколко други държави, включително Великобритания, Австралия и Канада, също обявиха дипломатически бойкот на Олимпиадата.

Китай: Страните, обявили дипломатически бойкот на Олимпиадата, ще платят за действията си

Китай: Страните, обявили дипломатически бойкот на Олимпиадата, ще платят за действията си

Те използват Игрите за политически манипулации, смята Пекин